Tips til den gode ansøgning

Det er ofte svært at sælge sig selv, uanset hvor god du er til at sælge alt andet. At vende blikket indad er en svær udfordring, men at skabe et CV der får dig til at skille dig ud, er ofte nødvendigt for at komme videre i arbejdslivet/karrieren.

Inden du starter på selve ansøgningen, skal du have dine grundtanker på plads. Det gode CV starter ikke ved skrivningen, men derimod brainstorming og research.

Modtager
Først og fremmest skal du tage udgangspunkt i modtageren. Det er vigtigt at have en forståelse for hvem der vil læse ansøgningen og have et kendskab til, hvad der er vigtigt for dem.

• Undersøg virksomhedens hjemmeside
• Find virksomheden på LinkedIn: Undersøg hvilke medarbejdere der er ansat i lignende stillinger, og se på deres kompetencer.

Når du har gjort det klart, hvad der er det vigtigste for netop den virksomhed og lige den stilling du vil søge, kan du lettere målrette ansøgningen herefter. Du ved hvilke kompetencer du skal fremhæve, hvilke nøgleord du skal inkludere og hvilke dele af din erhvervserfaring, der er interessant for arbejdsgiveren

Kend dine unikke kompetencer
Du har et sæt personlige kompetencer. Nogle evner, karaktertræk, erfaringer der gør dig til præcis den person du er, og derved skiller dig ud fra andre. For at lave et rigtig effektivt CV, er det vigtigt at du bruger tid på at definere præcis hvad den specielle sammensætning er.

Tænk over hvad det er, som præcis skiller dig ud. Er det dine sociale egenskaber og måden du relaterer til andre mennesker? Måske er du fantastisk til at skrive, har et fantastisk øje for de små detaljer og er meget velorganiseret, eller noget helt fjerde. Brug hvad end der kan være med til at adskille dig fra resten af ansøgerne.

I stort set alle tilfælde skal du dog stadig huske, at din unikke kompetence sammensætning, skal tilpasses, afhængig af hvilken virksomhed og stilling du søger. Der er stor forskel på hvad virksomheder leder efter. Ofte er der f.eks. markant forskel på de kompetencer og menneskelige egenskaber som små og store virksomheder kigger efter.

Definer din signalering
Det er vigtigt at have sin strategi for sit budskab klar inden du skriver. Hvad er det præcis for et signal/budskab omkring dig, dit CV skal bringe til arbejdsgiveren? Tænk evt. over følgende:

• Hvilken struktur fremhæver bedst dine kompetencer?
• Hvilke nøgleord vil arbejdsgiveren kigge efter?
• Kan du give et konkret eksempel på en situation, hvor dine kompetencer kom til udtryk?
• Hvilket design og layout understøtter bedst dit budskab?

Alle ovenstående punkter er emner du skal overveje inden du begynder at skrive dit CV, og skal gennemføres med målgruppen i tankerne.

Det er ikke alle der har evnerne som en designer, og de færreste der har adgang til de mest brugte design programmer som Adobe InDesign. Det kan der være mange årsager til. Der findes flere gode alternativer, som endda i mange tilfælde er mere brugervenlige. Her kan du f.eks. anvende online programmet lucidpress, som langt hen af vejen fungerer lige så godt som InDesign, dog med lidt færre funktioner og en kort gratis prøveperiode.

Hvad kigger arbejdsgiverne efter

Længde – Less is more! Gør dit CV så kort som muligt. Det tager i gennemsnit den erfarne rekrutteringskonsulent 6 sekunder at kigge et CV igennem

Formattering: hold det simpelt og genkendeligt. CV’et følger ofte et par konventionelle strukturer og arbejdsgiverne har nogle forventninger om hvad de skal til at læse igennem. Pas derfor på med også at blive for kreativ og bevæge dig for langt ud fra de traditionelle rammer.

Skrivekyndighed: Ingen stavefejl! Arbejdsgivere og rekrutteringskonsulenter frasorterer Cv’er med skrivefejl. Sørg samtidig for at gøre dine sætninger let spiselige, korte og præcise. Tænk over om dit sprogbrug er fyldt med buzzwords eller lyder naturligt.

Virksomhed og titel – Arbejdsgiveren vil først kigge efter dine tidligere ansættelser (Hvilke titler har du haft, kender de mon nogen du har arbejdet sammen med osv.)

Det er et velkendt faktum, at folk ændrer på deres jobtitler fra tidligere ansættelser, så de passer bedre til den stilling de søger. Det er der ikke nødvendigvis noget galt i, så længe det gøres med måde. Hvis du ændrer på din gamle titel, så sørg for at den ikke bliver for fjern fra den oprindelige titel. Skulle der f.eks. blive ringet til din tidligere arbejdsgiver for en reference, er det vigtigt at de kan genkende det billede som arbejdsgiveren beskriver.

Bullet points i toppen i hver afsnit. – Husk igen, at rekrutteringskonsulenten i gennemsnit bruger 6 sekunder på at kigge CV'et igennem. Det er derfor vigtigt at dine hovedpunkter bliver fremhævet. Brug maks. 5 bulletpoints under hver stilling, og forsøg så vidt muligt at stille opnåede resultater før dine ansvarspunkter.

Ansættelses datoer – Arbejdsgiveren lægger mærke til jobskifte, især hvis du ofte er i stillingerne kort tid af gangen. I ekstreme tilfælde vil det blive anset som manglende evne til at begå sig et fast sted.

Har du f.eks. huller i CV’et på længere perioder end 6 måneder, kan det være en god idé at skrive i en parentes eller lignende hvorfor. Har du f.eks. været ude at rejse i længere tid kan du skrive ”Tog fri for at rejse og opleve” – Det vigtige element at huske på her er, at arbejdsgiveren blot ønsker at se en rationel forklaring, et vidne om at du har været ”produktiv” undervejs, og ikke bare har sløset tiden væk, og ikke bare har hængt ud og set fodbold ;)

Personlige interesser – Om du skal inkludere dine personlige interesser, afhænger af hvilket job du søger. Søger du en stilling af den mere kreative slags, kan det give god mening at inkludere interesser som fotografering, kunst, grafik, design osv., hvis du selvfølgelig har de interesser. Har du derimod interesse for ekstrem sport, faldskærmsudspring, kan det være skadeligt at angive den type interesser, hvis du søger en stilling, hvor der ikke er plads til at tage større risici.

Tænk altid over hvilken slags virksomhed, du ønsker at søge ind hos. Hvordan er kulturen? Sætter de stor pris på den individuelle personlighedskarakter, personer med en bred baggrund og interessante interesser, vil det være ideelt at inkludere dine interesser? Er virksomheden derimod meget konservativ, er de sandsynligvis ikke interesseret i dine fritidsinteresser, og vil muligvis se dem som distraheringer.

Forhåbentlig kan overstående indblik hjælpe dig til at skrive et mere effektivt CV. Ved hjælp af vores skabelon og gennemgang af ovenstående, skulle du gerne have mulighed for at skille dig ud blandt de andre ansøgere.